Skip to content

Kulttuuri syntyy kohtaamisista

Niin työpaikalla kuin yksityiselämässäkin, jokainen valitsee itse, vaaliiko hyvää yhteishenkeä vai ei. Hyvä kohtaaminen aloittaa aallon, joka kantaa monta kohtaamista eteenpäin. Hyvien tekojen kautta syntyy yhteinen tavoiteltu kulttuuri, kirjoittaa Lataamon HR- ja talousjohtaja Kaisa Heinonen.

Viime viikolla vietettiin ystävänpäivää ja meillä Lataamossa samalle päivälle sattui myös Torikokous. Torikokous on meille tärkeä kuukausittainen hetki kokoontua yhteisten asioiden äärelle ja kohtaamaan toisiamme kasvokkain. Tällä kertaa kohtasimme toisemme vahvasti ystävänpäivätunnelmissa. Kimaltelevan kuvausseinän äärellä poseerattiin kollegojen kanssa ja keräännyttiin samaan kuvaan asiakkuustiimien kesken. Syntyi poikkeuksellisen tunteikkaita kohtaamisia - iloa ja intoakin, jota lataamolaiset aktiivisesti jakoivat omissa kanavissaan.

lataamo kaisa heta sofia elina s

Mieleeni on jäänyt toinenkin ystävänpäivä lataamolaisten työystävien kanssa. Silloin kick offiinsa suunnanneille lataamolaisille jaettiin matkalukemisiksi Lataamon tuore Kulttuurikirja. Kirjassa sanoitetaan auki Lataamon arvot, joita yhdessä henkilöstön kanssa olimme työstäneet. Tuona ystävänpäivän aamuna en olisi voinut kuvitellakaan, millaiseen tulikokeeseen arvomme vuoden kuluttua joutuisivat. 

tim wille S

 

Syvään päätyyn ilman kellukkeita

Tuli korona, joka heitti lataamolaiset jääkylmään veteen ja syvään päätyyn. Se pakotti meidät muokkaamaan liiketoimintaamme siten, että pystyimme auttamaan asiakkaitamme selviytymään ja menestymään tilanteessa, johon kukaan meistä ei ollut osannut varautua.

Ja kun korona viime vuonna hellitti ja fyysiset kohtaamiset tulivat jälleen mahdollisiksi, oli meillä yhtäkkiä töitä enemmän kuin olimme uskaltaneet uneksia. Siinä hetkessä meiltä kaikilta vaadittiin jälleen poikkeuksellista venymistä ja arvojemme mukaista todellista We get **** done -asennetta.

jengi yleiso S

Miksi palaan söpöilevästä ja hyväntuulisesta ystävänpäivästä koronaan, jonka moni meistä mieluummin jo unohtaisi? Siksi, että niin ystävänpäivän riemukkaassa tunnelmassa kuin korona-aikojen haasteissakin jokaisen henkilökohtainen panos ja suhtautuminen oli onnistumisessa ratkaisevaa.

Siksi, että niin erityisen hyvinä hetkinä kuin silloinkin, kun on erityisen haastavaa, ihminen antaa luontaisesti itsestään enemmän sen sijaan, että jättäytyy ”virran vietäväksi”. Sen myötä yrityksen tavoiteltu kulttuuri ja arvot toteutuvat sellaisina kuin yhteisön jäsenet niitä toteuttavat. Johdon pitää näyttää esimerkkiä, luoda rakenteita ja näyttää suuntaa, mutta kulttuurin toteutumisessa jokaisella työntekijällä on vastuu omasta tontista.

 

Hyvän kierre voi alkaa yhdestä kohtaamisesta

Ihmiset haluavat tulla kohdatuksi ja kokevat kuuluvansa sinne, missä kohtaamisia tapahtuu. Uskallankin väittää, että kulttuuri ei synny siitä pelkästään kirjoja kirjoittamalla vaan kulttuuri syntyy kohtaamisten tuotoksena. Niistä ihan tavallisen arjen pienistä hetkistä, sanoista ja teoista, joita tapahtuu tai ei tapahdu, kun kohtaamme työtovereita tai sidosryhmiä.

vehojengi S

Me jokainen itse valitsemme, vaalimmeko hyvää yhteishenkeä, joka säteilee tutkimustenkin valossa vielä monta kohtaamista eteenpäin. Me itse valitsemme, pyörimmekö omissa kuplissamme vai hyppäämmekö sieltä rohkeasti ulos ja katsomme, miltä asiat voisivat näyttää kuplan ulkopuolella. Listaa pienistä ja suurista valinnoista voisi jatkaa loputtomiin.

Kun me itse kannamme vastuumme ja teemme valintamme, silloin me voimme yhdessä olla parempia, onnistua, oppia ja menestyä. Me Lataamossa uskomme, että se mitä tehdään, ratkaisee – ja kun tehdään yhdessä toisiamme kohdaten, niin lopputulemana syntyy yhteinen tavoiteltu kulttuuri.

Kaisa Heinonen,
HR- ja talousjohtaja

 

Lataamo etsii vastaavaa tuottajaa tuotantotiimiin. Katso vastaavan tuottajan haku ja muut avoimet työpaikat Lataamon rekrysivuilta.

Edellinen-
Kaikki artikkelit
-Seuraava