Skip to content

Jokainen kohtaaminen on aina ainutlaatuinen

Tämä on oodi kohtaamisille

Maailma aukeaa ja monimuotoiset kohtaamiset ovat jälleen mahdollisia. Niiden merkitys eletyn poikkeusajan jälkeen ja muiden mieltä järkyttävien mullistusten keskellä on ehkä suurempi kuin koskaan aikaisemmin – niin ihmisille kuin brändeillekin. Kohtaamalla ymmärrämme maailmaa ja toisiamme paremmin, kirjoittaa Lataamon Creative Pasi Jaatinen.

Etsin puhelimestani kesäistä valokuvaa ja pysähdyin kuuman kesän 2018 kohdalla koosteeseen nimeltä Virolahti-Kuopio. Jouduin kaivelemaan muististani tilanteita kuvien taustalla, kunnes voimakas mielihyvän tunne valtasi koko kehoni.

Näytölle aukesi kuva Väinölänniemen kentältä, jalka paketissa esiintyneen Jenni Vartiaisen keikalta. Kyseessä oli kaikkien aikojen kesäretki kavereiden kanssa Kuopio-Rockiin. Suljin silmäni ja palasin mielessäni tuhansien kohtaamisten hetkiin. Teki mieli Siiskosen lihapiirakkaa.

Muistikuvien matkalla läpi kesäisen Saimaan, torien, satamien ja karaokebaarien jäin pohtimaan miten voimakkaita muistijälkiä ja merkityksiä tuo neljän vuoden takainen elämysten retki minuun jättikään. Yhteiset uudet kokemukset vanhan kaveripiirin kanssa tallentuivat mieleeni ja tuovat edelleen sieraimiini kesäisen Saimaan tuoksun.

Kohtasin jälleen samojen kuvien kautta mielihyvän ja onnellisuuden tunteet – jotain aidosti merkittävää ja yhteenkuuluvuutta voimistavaa. Etenkin nyt mannerlaattojen natistessa se tunne tekee mielelle hyvää. Mutta miksi kohtaamisissa on niin maaginen voima?

 

Yhdessä koettu hetki on jotain, jonka jakaminen kestää aikaa, antaa voimaa ja jota on vaikea korvata millään.

 

Oma hypoteesini kohtaamisten voimasta kiteytyy kolmeen teesiin.

  1. Kohtaamiseen tarvitaan aina vähintään kaksi, jotta syntyy kollektiivinen kokemus.
  2. Yhdessä koettu hetki on jotain, jonka jakaminen kestää aikaa, antaa voimaa ja jota on vaikea korvata millään.
  3. Jakaminen voimistaa ja tekee koetusta totta.

Kuopion esimerkkiin peilaten, joku mukana eläneestä porukasta on usein jakanut muiston kyseiseltä reissulta pimeimpään aikaan vuodesta, kun kaipaus valoon ja lämpöön on suurimmillaan. Kohtaamisen muistelemisen tuottama voima ja jaettu ilo auttavat jaksamaan pimeässä maanantaiaamussa marraskuussa.

JOKAINEN Kohtaaminen on aina ainutlaatuinen

Yksi kohtaamisen magiikan raaka-aine on ainutkertaisuus. Toista samanlaista hetkeä tai kokemusta ei ole eikä tule. Voitettua peliä, nähtyä näytelmää ja koettua keikkaa ei tule toista samanlaista.

Juha Tapio kiteytti kollektiivisen festarihetken magiikan napakasti: ”Festareiden mystiikka toteutuu, kun pariskunnat ottavat toisiaan käsistä ja kaveriporukat tunnelmoivat biisin mukana kesäillassa”.

Kohtaamisen ainutkertaisuus ja mukaansatempaavuus pitävät huolen siitä, ettei siinä hetkessä mieltä paina huoli asuntolaista, maailman rauhasta tai riitaisasta naapurista. Itselle merkittävä kollektiivinen muisto ja kohtaaminen eheyttävät ja antavat voimaa määräämättömän ajan. Myös Savonlinnan torilla kohdattu tuoksuva Siiskosen koju pitää lihapiirakkabrändin mielessä paremmin kuin Instassa jaettu lihiksen kuva.

Lukemalla oppii – kokemalla ymmärtää. Vanha viisaus kokemisen ymmärrystä kasvattavasta voimasta ei minun maailmassani ole korvattavissa millään keinotekoisella. Ihminen muodostaa oman käsityksensä maailmasta omien kokemustensa perusteella ja ei ole ylimielistä väittää, että minuuden loputonta ja kiehtovaa kehitystä rakennetaan kohtaamisten avulla. Arkisten tai juhlavien, isojen tai pienten.

 

Kun kohtaamme asioita ja ihmisiä, ymmärrämme maailmaa ja toisiamme paremmin.

 

Kokemalla ja kohtaamalla emme vain kasvata tiedon määrää, vaan ymmärrämme aidosti niin ihmisiä kuin asioita.

Tämä spontaani pohdinta kohtaamisista sai alkunsa yhdestä valokuvasta, joka muuntui mielessäni voimakkaaksi tunteeksi. Oletan, että kohtaamisten ja kokemisen tuottama tunne voimistui tarpeeksi kirjoittaa sen vuoksi, että kaipaan ja janoan uusia kohtaamisia, jotka muokkaavat maailmaani ja minua, kuten helteinen retki Saimaan kanavalta Kuopioon teki.

Maailma aukeaa ja monimuotoiset kohtaamiset ovat jälleen mahdollisia. Niiden merkitys eletyn poikkeusajan jälkeen ja muiden mieltä järkyttävien mullistusten keskellä on ehkä suurempi kuin koskaan aikaisemmin oman elämäni aikana. Niin ihmisille kuin brändeillekin.

Tämä on oodini kohtaamisille.


Uusia kohtaamisia ja aurinkoista kevättä odottaen,
Pasi
kohtaamisten lipunkantaja ja asiamies

 

lataamo pasi

Teksti luotiin J. Karjalaisen kappaleen On kaikki niinkuin ennenkin (1998) soidessa taustalla.

 

Edellinen-
Kaikki artikkelit
-Seuraava